Adres & route
OPDRACHTGEVER
ARK, Rijkswaterstaat

ZEETOREN
Bovenop een duintop in Hoek van Holland staat een robuuste achthoekige toren, als een schaakstuk op de grens van natuur en cultuur, land en water.

De uitzichten vanaf de toren zijn adembenemend: duinen, het dorp, binnenvarende mammoet-tankers, het kassengebied van het Westland, de kustlijn van de Maasvlakte tot aan Scheveningen en natuurlijk de Noordzee.

WAT IS ER TE DOEN?

De Zeetoren is uitvalsbasis voor programma's waarbij natuurkrachten die dit kustlandschap vormen centraal staan. Binnen is op verschillende manieren te ervaren op welke manieren gebruikt gemaakt wordt van weer en wind met als doel kustveiligheid, natuur en recreatie. Behalve dat is een restaurant met prachtig duinterras, kan er vergaderd en gefeest worden met zicht op zee. 

LA DEICH
La Deich werkte samen met ARK, Rijkswaterstaat, KNMI, EcoShape, WNF, en de Provincie ZH en Eneco aan het inhoudelijke concept van de Zeetoren. De ingrijpende verbouwing van het pand, het interieurontwerp en de presentaties m.b.t. klimaat en kust en het logo van de Zeetoren zijn van haar hand. Zie voor een indruk van de presentaties de items 'Bouwen met Zand en 'Zandmotor' op de website.

 

 

 

BUITEN
ZOET- EN ZOUTUINEN + INFO MEERPAAL

(zie hieronder)
Bij de entree van de Zeetoren zijn twee tuinen aangelegd. De tuinen worden bevloeid met zoet en zoutwater waardoor er zoet- én zoutwatergewassen groeien.

BINNEN 


TORENVERDIEPING (foto's boven)

De Zeetoren staat precies op de windrichtingen georienteerd. Dit is optimaal te ervaren op de derde torenverdieping. Hier heeft u adembenemend uitzicht op het landschap door de grote ramen. De windrichtingen worden geaccentueerd door de windroos op de vloer. In het midden staat een robuuste 12 persoonsvergadertafel met daarin (op dit moment) de schelpencollectie met alle schelpen van de Noordzee.

De tweepersoons vensterbanken zijn kijk- en luisterbanken waar via een koptelefoon en een keuzemenu 1 minuutgedichten, muziek, radio- en andere audiofragmenten beluisterd kunnen worden. De fragmenten behoren bij het uitzicht en de windrichting. Op kleine beeldschermen kunnen 1 minuut filmjes getoond worden.

 

RESTAURANT EN VERGADERZAAL (onder)
De bijzondere houten vloer (laadruimte van een binnenschip), de robuuste stalen bar, het meubilair en de grote betonnen kozijnen van de openslaande deuren naar het duinterras geven het restaurant een robuust uiterlijk. De tafels zijn in een handomdraai om te vormen tot podium. De tafels kunnen voorzien worden van water, electra en luchtdrukleidingen waardor er allerlei laboratoriumopstellingen mogelijk zijn.  De milieuvriendelijke energievoorziening van de Zeetoren is i.s.m. Eneco ontwikkeld.