Adres & route
OPDRACHTGEVER
Radbouduniversiteit

BROEDPLAATS VOOR INNOVATIE
De Radbouduniversiteit Nijmegen is gestart met een internationale studierichting rond het rivier- en waterbeheer. In samenwerking met Bureau Stroming ontwikkelde La Deich een plan voor het Fluvion waarin innovaties in het rivierengebied centraal staan en studenten een deel van hun opleiding volgen.

INNOVATIES
Innovaties staan centraal en worden gestimuleerd door kennis van hogescholen en universiteiten te koppelen aan innoverende bedrijven, het publiek heeft een actieve rol, maakt op een verrassende manier deel uit van wetenschappelijk onderzoek en geniet van de natuur in het rivierengebied

KENNIS EN KUNST
In dit plan worden het publiek, het bestuur, de wetenschap en de kunsten in Nederland en Duitsland op verrassende manieren met elkaar en met de rivier in contact gebracht.

VERTREKHAL
De bruisende vertrekhallen van de twee universiteitssteden Duisburg en Nijmegen zijn het vertrekpunt voor een reis per schip over de Rijn.
In het plan ligt de focus op de 16e eeuwse Stratemakerstoren op de Waalkade in Nijmegen. De laatste twintig jaar is het monumentale verdedigingsbolwerk aan het oog onttrokken vanwege een gemetselde voorzetwand. Het terugbrengen en versterken van de kwaliteit van dit gebouw door de voorzetwand te verwijderen en de originele wand weer te tonen is een belangrijk uitgangspunt voor het door La Deich gemaakte schetsontwerp.

DE DRIE GEZICHTEN
De schetsen laten zien hoe de drie gezichten van de toren versterkt zouden kunnen worden en de toren weer zichtbaar wordt op het Waalfront van Nijmegen. Behalve dat worden in dit gebouw de elementen water, aarde en lucht op vele manieren beleefbaar gemaakt.

1) De Waker: aan de Waalzijde,de conische robuuste toren
2)De Speler: aan de Valkhofzijde, de hoefijzervormige arena
3)De Dromer:de ondergrondse catacomben.