Adres & route
OPDRACHTGEVER
Staatsbosbeheer

SPEELUITERWAARD DE BAKENHOF
Dit plan voor een ‘speeluiterwaard’ van 50 hectare in de stedelijke omgeving van Arnhem is gemaakt in samenwerking met Bureau Stroming en Stichting Ark.

SPEELNATUUR AAN DE RIVIER
Hier wordt een uitnodigend natuurgebied geschetst waarin stadsbewoners en vooral stadskinderen actief betrokken worden bij de inrichting van het gebied en spelenderwijs met riviernatuur kennis kunnen maken.

MAGNETEN
In de speeluiterwaard Bakenhof zijn ‘magneten’ voorgesteld die het natuurgebied markeren als plek waar iets te beleven valt en ervoor zorgen dat kinderen kunnen gaan spelen in een uitdagende omgeving.De belangrijkste kindermagneten zijn andere kinderen, het gaat dus om het creeeren van ontmoetingsplekken zoals een speelschip. Bij jongeren gaat het vooral om zien en gezien worden, hier sluit het zomerterras bij aan. 

SPEELSCHIP
Een van de magneten is een robuust, toegankelijk gemaakt schip op het droge, wat meestijgt bij hoogwater. Kinderen en jongeren bedenken en ontwerpen elementen die het schip verbijzonderen en de pret van het spelen vergroten. Het schip wordt zo een landmark in de omgeving en zal nooit 'af' zijn, oude toevoegingen worden afgebroken of veranderen van functie, nieuwe verschijnen.

ZOMERTERRAS
Een van de ideeen is om een rijdend zomerterras op de fietsdijk te ontwikkelen in samenwerking met de jongeren uit de wijk
Jongeren runnen deze plek onder begeleiding van professionals.

ENTREES
Om de toegangen naar het gebied aantrekkelijk te maken vooor kinderen zijn er glijbanen en een modderglijbaan (met waterpomp) vanaf de dijk voorgesteld.

NATUURBRUGGEN
Twee Malburgse scholen ontwierpen,
in samenwerking met Ladeich,twee poort-
bruggen die de overgang van stad naar
natuur op een bijzondere manier markeren.
Zie voor meer informatie in het hoofdmenu onder Entrees: 'Icarusbrug' en 'Vogelbrug'.